Tomatenchutney

- 500 g tomaten
- 1 rode chilipeper
- 1 ui
- 10 g verse gember
- 50 g rozijnen
- 50 ml azijn
- citroen
- 3 eetlepels gembersiroop
- 120 g suiker
- 0,5 theelepel gemalen kruidnagel
- 0,5 theelepel gemalen laurierblad
- kaneel
Chutney eet je bij de warme maaltijd als jus, als dipsaus bij rauwkost, stukje kaas of chips. Het is ook heerlijk bij een tosti of door de pastasaus. Mosselen worden verrukkelijk wanneer je twee eetlepels toevoegt aan het kookvocht.
Ontvel de tomaten en verwijder de pitjes. Snijd de tomaten in blokjes en doe ze in de pan. Snipper de peper en de ui en voeg deze aan de tomaten toe. Rasp de gember boven de pan en knijp het sap van een halve citroen uit. Voeg de rozijnen, azijn, gembersiroop, kruidnagel, laurierblad en een snufje kaneel toe en breng alles aan de kook.
Zet de pan op de kleinste pit en het vuur laag. Roer regelmatig door. Laat ongeveer 60 minuten pruttelen tot de chutney de dikte van jam heeft.